6 klassiske cocktails du SKAL kende
I vores tidligere opslag om hvornår man serverer hvilke cocktails, er alle disse klassikere nævnt. Hvis du endnu ikke har fået læst det, kan du gøre det lige her.
Lad os nu se på hvordan man laver de forskellige.
French 75
Først serveret på Harry's New York Bar i Paris af Harry MacElhone, stammer denne cocktail faktisk helt tilbage fra 1915. Den daværende opskrift afviger dog fra den nuværende og indeholdte dengang grenadine, calvados, gin og absinthe. Cocktailen fik dog en rennæsance i 1920'erne hvor den steg i popularitet som følge af sin medvirken i "The Savoy Cocktailbook". Den har en dejlig frisk og balanceret smag, og så får den en masse sprødhed fra champagnen, der gør den perfekt som velkomstdrink.
Opskrift:
Først tager du din shaker og hælder ingredienserne i. - 4cl Gin
- 2cl Citronsaft
- 2cl Sukkersirup
Dernæst giver du dem et godt shake, og fine strainer i et champagneglas, hvorforefter du topper med champagne og presser en citronskræl udover. Fun fact: Nogle mener, at navnet er hentydning til det franske 75mm gevær brugt under 1. verdenskrig, fordi den skulle "sparke".
Bramble
Bramble blev udviklet af den britiske bartender Dick Bradsell på baren Fred's Club. Han lavede den med det formål at han ville lave en britisk drink, og hev inspiration fra sin barndom hvor han var ude og plukke brombær. Resultatet er en let, frisk sommerdrink som kan nydes af alle.
Opskrift: Hent dit flotteste low-ball glas og byg ingredienserne heri, hen over knust is. - 5cl Gin
- 2cl Citronsaft
- 1cl Sukkersirup
- Float (hæld ca 1cl i toppen) med Crème de Mûre eller Chambord
Garnish: Brombær, citronskive eller begge dele
Fun fact: Navnet stammer fra det engelske ord for brombærbuske "Brambles"
Gold Rush
Det er svært at tro, at denne cocktail faktisk kun stammer fra 2000, men findes ikke umiddelbart bevis for, at nogle har serveret den før da. Inspirationen stammer dog klart fra den gamle cocktail Bee's Knees, hvor man helt enkelt bare skifter Whiskey'en ud med gin. Opskrift:
Først tager du din shaker og hælder ingredienserne i.
- 6cl Bourbon (gerne med lidt højere procenter) - 3cl Citronsaft
- 3cl Honningsirup (halv sukkersirup, halv blomsterhonning)
Så skal der ellers bare shakes igennem og serveres i et lavt glas med hele isterninger, hvorefter du presser en skive citronskræl udover.
Tip: Hvis du ikke er sikker på hvordan du laver sirup, så kan du læse det her
Tom Collins
Historien bag denne er en lidt mere sløret en af slagsen. Der går mange historier om hvor og hvornår den stammer fra, men den første opskrift stammer faktisk helt tilbage fra 1876, hvor den er benævnt som "gin and sparkling lemonade" og det er da også præcis det den er.
Opskrift: Denne cocktail bygges i et højt glas med hele isterninger. - 5cl Gin
- 2cl Citronsaft
- 2cl Sukkersirup
Top op med danskvand og en citronskive på toppen.
Negroni
Nu til nogle af de lidt tungere drenge på skalaen. Negroni's baggrund er som sådan også lidt sløret, men man mener at den kommer sig af, at den daværende italienske Grev Camillo Negroni, bad sin bartender, Fosco Scarselli, at give sin favoritdrink "Americano" et ekstra spark, ved at skifte danskvanden ud med gin.
Opskrift: Hæld ingredienserne i dit røreglas og rør rundt indtil de er blandet godt.
- 3cl Gin
- 3cl Campari
- 3cl Sød vermouth
Efter omrøring hælder du alle ingredienserne op i et low-ball glas fyldt med hele isterninger, hvorefter du presser en skive appelsinskræl udover.
Tip: Der findes mange lækre variationer af Negroni. Prøv f.eks. med forskellige gins, bitre og vermouth.
Old Fashioned
Sidst men bestemt ikke mindst, en Old Fashioned. Denne cocktail siges at være den originale - eller første, om man vil - cocktail, nogensinde. Du har garanteret smagt den, hørt en snakke om den, eller set Don Draper tylle den som var det saftevand, i Mad Men. Vigtigst af alt, så er det en formidabel drink, og hvis du interesserer dig bare en smule for cocktails, så er den et must at kunne lave. Opskrift:
Hæld ingredienserne i dit røreglas og rør rundt indtil de er blandet godt.
- 6cl Bourbon eller Rye whiskey
- 1cl Sukkersirup
- 2 skvæt Angostura Bitters
Efter omrøring hælder du alle ingredienserne op i et low-ball glas fyldt med hele isterninger, hvorefter du presser en skive appelsinskræl udover og ligger et amarena-kirsebær. Tip: Ligesom en Negroni, så egner en Old Fashioned sig perfekt til at prøve forskellige variationer af. Prøv f.eks. med en anden whiskey, nogle andre bitters, lav en speciel sirup, kom en anden skræl i osv osv
Ellers er der intet andet for, end at prøve derhjemme eller i baren og se hvad man bedst kan lide. Hvis du endnu ikke er helt skarp ud i dine bartender-termer, så læs vores liste her og bliv klogere.
Comments