Hvilke cocktails serverer man hvornår?
Jeg kan vist roligt sige for mig selv, og på vegne af mange andre, at jeg er vild med cocktails! Om det er til middagen hos vennerne, en sommerdrink på terassen eller en tur med sjov, ballade og en masse fulde udskejelser. Cocktails er gode til enhver anledning, men ikke alle cocktails egner sig til alle anledninger.
Her er en guide til hvilke drinks du skal lave til forskellige anledninger.
Velkomstdrink
Det kan være du får gæster på besøg, og gerne vil kæle lidt for dem, eller måske din chef spørger om du ikke kender en god velkomstdrink til næste reception. En velkomstdrink er altid en god idé og giver en lidt mere afslappet og snakkesagelig start på dagen/aftenen. Som udgangspunkt har de fleste velkomstdrinks bobler i, og de har også tradition for, at blive serveret i champagneglas, så lad os tage et eksempel der passer hertil. En French 75 er en af de helt klassiske velkomstdrinks at servere. Den er med gin, citron, sukker og champagne og den har en dejlig frisk og balanceret smag, og så får den en masse sprødhed fra champagnen, der gør den perfekt som velkomstdrink.
Middagen med vennerne
I dette tilfælde vil jeg nok mene, at der stor forskel på om du har pigerne ovre til opvarmning, eller drengene til en omgang mandehørm.
Hvis du har pigerne på besøg, vil du som udgangspunkt nok lave noget frugtigt der er til den søde side. På den måde er der størst chance for at den falder i alles smag. Tag udgangspunkt i noget med bær og vodka eller gin. En Bramble kunne være et godt udgangspunkt. Den er super simpel, og behøver ikke engang at blive shaket for at smage lækkert! Hvis nogle af de kære veninder synes den er for sød, så kan man jo altid tilføje lidt mere syre til deres og røre rundt. Så er den fixet!
Hvis du derimod har gutterne ovre, så skal du mande dig lidt op. Her ville jeg nok foreslå at lave en whiskey eller rom-baseret cocktail, men stadig ikke en al for tung en af slagsen, som en Old Fashioned, Negroni eller Manhattan. Prøv i stedet med en Gold Rush, der er med citron og honning men stadig bærer smagen af whiskey. En klasse cocktail!
Den varme sommerdag på terassen
Aaaah, nu skal vi til noget friskt! Når man trænger til en forfriskning i sommervarmen, tænker man ikke på bitre ting og tunge cocktails, så derfor udelukker vi hurtigt et par klassikere.
Derimod skal vi nok have gang i en god balance mellem sukker og syre, blandet med lidt lys spiritus og noget brus. Jeg elsker f.eks. selv en Tom Collins, der er en cocktail der stammer helt tilbage fra 1800-tallet! Mange kan også lide at tilføre agurk til drinken, for at give en ekstra læskende effekt.
Den kolde vinteraften foran pejsen
Her skal vi have fat I den lidt mørkere spiritus, og gerne noget fra den øverste hylde. Når du sidder foran pejsen, sidder du højst sandsynligt i din yndlingsstol. Du har måske taget en god bog med ind, men vigtigst af alt, så nyder du bare tilværelsen. Derfor er det også oplagt at det er her man nyder de lidt mere raffinerede produkter, så man virkelig kan smage kvaliteten.
Men hvis man alligevel ikke har lyst til at drikke sine hellige safter neat (rent), men føler for en cocktail, så er det en Negroni eller Old Fashioned. Den første er noget mere bitter, idet der kommer Campari, sød vermouth og gin i, hvor en Old Fashioned gør din foretrukne spriritus lidt nemmere at drikke.
Et tip er, at du kan lave en Old Fashioned på næsten alle spiritustyper. Det handler bare om hvad du bedst kan lide. Prøv at eksperimenter med forskellige whiskies, rom eller cognac, og evt brug en anden skræl end appelsin.
Se hvordan du laver de ovenstående cocktails her.
Comments